17-05-2018, Saat: 17:04
Bir siteye girdiniz ve sitenin mimarisini, hangi teknolojileri kullandığını merak ettiniz? Bunu nasıl öğreneceksiniz? Kendi tecrübelerinizle ve araştırmalarınızla öğrenmeniz mümkün olabilir, peki yeterince bilgiye sahip değilseniz…
Bu konuda devreye Google Chrome ve Mozilla Firefox‘ta yer alan ve benim senelerdir kullandığım eklenti giriyor. Tamamen ücretsiz olarak tarayıcı marketlerinde yer alan bu eklentinin ismi: Wappalyzer. Ekranın sağ üst bölümünde küçük bir simge şeklinde bulunan eklentiye tıklayarak, o an bulunduğunuz sitedeki teknolojileri öğrenebilirsiniz.
Wappalyzer Nedir?
Google Chrome ve Mozilla Firefox’ta bulunmasının yanında open source olmasından dolayı Github’ta da bulabileceğiniz bu projenin ayrıca API desteği de mevcut. Peki nedir? İnternet sitelerinde sürekli olarak geziniyorsunuz. Kimi zaman görsel ve işlevsel olarak çok beğendiğiniz bir site veya sayfanın bir bölümü oluyor. Bunların hangi teknolojiler ile yapıldığını düşünüyorsunuz? Kodlamaya merakınız var ise daha çok ilginizi çekiyor tabi. Ardından araştırmaya başlıyorsunuz, PHP mi kullanıldı .NET mi? Framework kullanılmış mı? Hangi reklam platformu kullanılıyor? gibi sorular oluşuyor kafanızda. İşte belirttiğimiz eklenti bu sorular için uğraşmanızı engelliyor ve tüm bildiklerini ortaya sunuyor.
Wappalyzer Ne İşe Yarar?
Aslında tamamen kişisel konulardan dolayı işinize yarayabilecek olan bu eklenti için birkaç senaryo geliştirmek mümkün. Örneğin, bir siteniz var ve bu sitenizi bir reklam ağına sokmak istiyorsunuz. Fakat hangisini tercih edeceğiniz konusunda tereddütleriniz var. Hemen benzer sitelerinizi veya sizin kitlenize yakın adresleri açıyorsunuz ve orada kullanılan reklam ağlarını eklenti sayesinde keşfedip fikir ediniyorsunuz.
Bir diğer örnek ise kodlama üzerine. Çalıştığınız yer sizden bir script, bir yazılım istedi ve bunu yapan birkaç site gösterdi. Siz de bu sitelerin hangi teknolojileri, hangi frameworkleri kullandığını bulmak ve onlar üzerinden gitmek istiyorsunuz. Hemen eklentiyi açıyor ve tek tek tespit ederek kodlamaya başlıyorsunuz.
Bu gibi örnekleri sıralayabiliriz. Ama genel anlamda, anlık gelişen ihtiyaçlara cevap veriyor diyebilirim.
Wappalyzer Nasıl Yüklenir?
Eğer web tarayıcınıza bu eklentiyi yüklemek istiyorsanız, öncelikle hangi tarayıcıyı kullandığınıza göre işlem yapmalısınız. Aşağıda hem Chrome hem de Firefox ‘ta nasıl yükleme işlemi yapacağınızı aktardım.
Google Chrome için Wappalyzer İndirme
- BU SAYFAYI AÇIN.
- Mavi renkteki “Chrome’e Ekle” butonuna tıklayın.
- Ardından bir sekme gelecek, buradaki “Uzantı Ekle” butonuna tıklayın.
- Google Chrome penceresini kapatın ve yeni pencere açın.
- Deneme amaçlı bir siteye girin.
- Sağ üstte yer alan “Wappalyzer” simgesine tıklayarak, o sitenin teknolojilerini görüntüleyebilirsiniz.
- BU SAYFAYI AÇIN.
- “+ Firefox’a Ekle” butonuna basın.
- İndirilmesini bekleyin. Açılan kutudaki “Ekle” butonuna basın.
- Adres çubuğunun hemen sağına gelen eklenti simgesine tıklayarak, o an bulunduğunuz sitenin teknolojilerini inceleyebilirsiniz.
Resmi sitede yer alan bilgilere göre 57 kategoride toplamda 1165 teknolojiyi tespit edebilen tarayıcı eklentisinin bu teknolojilerinden bazılarını inceleyelim.
Reklamlar
Google Adsense, Adcash ve Yandex.Direct gibi reklam firmaları başta olmak üzere onlarca reklam platformu mevcut. Girdiğiniz sitede bu reklam platformlarından hangilerinin mevcut olduğunu görebilirsiniz.
Analiz Araçları
Google Analytics, Parse.ly ve Liveinternet gibi 70-80 site analiz aracını tespit edebilen eklenti sayesinde sitede hangi analiz aracının bulunduğunu inceleyebilir, siz de kendi sitenizde faydalanabilirsiniz.
Blog Yazılımları
WordPress, Blogger gibi CMS’leri ya da Tumblr, Livejournal gibi servisleri tespit edebilen eklentide toplamda 20’ye yakın teknoloji mevcut. Bunların arasında hiç görmedikleriniz, duymadıklarınız da var.
CDN Servisleri
İncelediğiniz sitenin herhangi bir CDN servisi kullanıp kullanmadığını ve hangi CDN servisini kullandığını öğrenmek ister misiniz? Wappalyzer bu konuda da size yadımcı oluyor. CloudFlare, Amazon gibi bilindik firmaların haricinde birçok servis de listede yer alıyor.
CMS’ler
Blog kısmının haricinde ekstradan CMS listesi de bulunan eklentide yüzlerce scriptten söz edebiliriz. PHP-Nuke, Pligg gibi bilindiklerin yanı sıra bir sürü de bilinmeyen CMS var.
Database ve Database Yöneticileri
Sitelerin derinliklerine kadar inmeye çalışan sistem sizlere database kodlamaları ve database yöneticileri hakkında da bilgi veriyor. MongoDB, SQLite, MySQL gibi databaselerin dışında phpMyAdmin, SQL Buddy gibi Database Manager’lar için de detaylara inmekte.
E-Ticaret Teknolojileri
Alışveriş sitesinde kullanılan teknolojileri öğrenmek istediğinizde Opencart, Shopify, WooCommerce ve PrestaShop gibi yüzlerce ecommerce yazılımını analiz eden Wappalyzer yardımınıza koşacaktır. E-Ticaret yazılımlarının yanı sıra pos gibi hizmetler veren ek teknolojileri de listediğini görüyoruz.
Font Script
Son yılların en revaçta konularından birisi font scriptlerdir. Eklenti bu konuda da devreye girmiş ve sitede bulunan Font Awesome, Ionicons gibi font scriptlerinin tespitini yaparak kullanıcıya kolaylık sağlıyor.
Framework
Eklentiyi kullanan kişilerin en çok tercih ettiği kısımlardan olan framework analizi ile, girdiğiniz sitede hangi frameworklerin kullanıldığını tespit edebilirsiniz. JavaScript Frameworks, JavaScript Graphics, Mobile Frameworks ve Web Frameworks gibi gruplara ayrılarak kullanıcılara sunulmaktadır.
Programlama Dilleri
PHP, Ruby, Node.js, Java gibi birçok programlama dilini analiz edebilen eklenti, bu sayede sitede hangi programlama dilinin kullanıldığını size söylemekte.
Yukarıda aktardığım kategorilerin dışında onlarca kategori mevcut. Fakat en çok kullanılan, en çok tercih edilenleri listelemeye çalıştım.
Datasets
Resmi siteyi incelerken fark ettiğim bir husus. Deneme için talepte bulundum ama 15 dakikalık süreçte herhangi bir mail gelmedi. Siz de deneyebilirsiniz. Belki anlık bir sıkıntı vardır veya zaman alıyordur mailin gelmesi.
Datasets kısmından anladığım kadarıyla belirli teknolojilere göre seçim yaparak o sistemleri kullanan siteleri listeleyebiliyorsunuz. Formu doldururken:
- Select technologies: hangi sistemleri kullanan sitelerin listelenmesini seçiyorsunuz.
- Add constraints (optional): Site dili ve domain uzantısına göre seçim yapabiliyorsunuz.
- Subset: Kaç tane veri olmasına karar veriyorsunuz.
- Mail: Size bu veriler mail yolu ile gönderilecek, mail adresinizi yazıyorsunuz.